Selasa, 13 November 2012

Ahad, 30 September 2012

Purnama.

Nothing compares no worries or cares, Regret's and mistakes They're memories made, Who would have known... how bittersweet this would taste?

Sabtu, 29 September 2012

Review Novel - I Love You, Stupid. Karya Melur Jelita.

Saya dah Khatam ILUS kelmarin, tapi fikiran masih terawang dan terbayang, macam saya kata pada kak Melur Jelita, umpama kalau tak beli tiket saya tak balik ke Malaysia. Kemboja dan Malaysia dua tempat berbeza. Kita bertuah lahir di Malaysia, kita ada semuanya, Kemboja pula sebuah negara miskin yang masih merangkak untuk survived. Kita bertuah punya semua kemudahan dalam segala segi. Tetapi adakah Kemboja negara yang malang, atau mereka juga sangat bertuah, terpilih untuk diuji sedemikian rupa, bertuah mempunyai permata-permata yang tersembunyi belum digilap sepenuhnya, bertuah kerana penderitaan dan nasib malang itu sebenarnya mengajar mereka untuk jadi lebih kental dan kuat jiwa. Bertuah apabila mereka lebih banyak membilang syukur walau berada dalam keadaan yang serba kekurangan. ILUS mengangkat semua ini untuk kita fikirkan, kita ada keamanan dan rezeki yang melimpah ruah, tapi setakat mana kita menghargai semua itu. ILUS membawa mesej kemanusiaan, membawa kita untuk berfikir..,dalam kehidupan kita yang dilimpahi serba-serbi , sudahkah kita menggunakan semua itu ke jalan yang sepatutnya. Terima kasih kak Melur kerana berjaya mencatat dan menjulang semua ini untuk kita semua faham. ILUS Sebuah novel yang padat rasa, penuh jiwa, sarat pergolakkan dan adengan tumbuk terajang yang berpatut padan, tidak over macam filem hindustan..hehehe. Membaca ILUS membawa kita mengembara ke daerah yang amat dekat dihati. Membaca ILUS membuatkan saya sedar terkadang perkara yang kita pandang biasa, remeh atau kecil itu sebenarnya adalah satu perkara yang besar untuk dihargai. Sememangnya ILUS menghiburkan tapi ILUS juga mengajak kita untuk berfikir. Tahniah buat Kak Melur, ILUS sebuah novel yang biasa tetapi dipenuhi perkara yang luar biasa. Sebuah novel yang melampaui jangkauan. Selamat mengenali ILUS, IRIS, ABG PEDAS DAN FIRMAN. Berapa bintang? Saya hadiahkan bintang Polaris. Kerana bagi saya ILUS adalah seperti bintang itu.

Selasa, 18 September 2012

Beautiful you.

Beautiful morning for a beautiful day.

Khamis, 16 Ogos 2012

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Dan Batin.

Assalammualaikum, Sempena Syawal yang bakal tiba, saya menyusun 10 jari mohon ampun dan maaf kiranya ada salah silap saya.Juga nak ucapkan Selamat Hari Raya buat semua teman-teman serta sesiapa saja yang sudi berkunjung ke blog saya yang tak seberapanya ini.Semoga anda semua dilimpahi rahmat dan diberkahi Yang Maha Esa. Aamin.

Khamis, 12 Julai 2012

Dah keluar dari tempurung.

Salam sayang semua.., ewah sayang lagi tuu... Lama gila tak updated apa-apa dalam blog, kesian yang datang nak baca-baca dalam blog aku ni, sorii bebanyak, hari ni baru tergerak hati nak mengepost entry. Tapi selalu saja jenjalan dekat blog orang lain, happy saja kalau ada entry baru yang boleh buat baca-baca tapi blog sendiri terbiar, dah jadi hutan belantara. Hari ni bukan setakat penyapu, pencakar sampah , tapi gergaji sekali kena angkut sebab dah jadi hutan belantara... Sihat kerr.., aku macam inilah.., baru baik demam selsema, tapi still ada lagi sisa-sia selsema..orang lain bantai tisu, aku tak...aku ambik kain terus eh..buruk benor perangai kan.. Bulan lima hari tu aku pergi Terengganu beb, dah lama sangat tak jalan jauh ni kan, kali ini aku jalan jauh....,jalan lah sangat kan..yerlah..yerlah aku naik bas.. Bestnyaa dapat meluaskan pandangan... Aku pergi ke Gathering Kasih Sayang Awak Suka Saya Tak bersama Novelis Melur Jelita.
Yang ini Masjid Terapung Kuala Terengganu, cantik kan.., cantik sangat.
Ini pulak suasana sekeliling Masjid Terapung, tenang nyaman..
Haaa.., inilah penulis cinta hati Den..,siap kena peluk lagi tuu.., korang hadoo?
Makan Tengahari dekat cafe dia.., sedapnya lahh kari ikan dia, Aumm nyam-nyam..
Kak Melur Jelita, Azian my laling and me..muahhhhsss.
Bergambar kat tepi kandang kuda...geng makcik-makcik..kihkihkih. Makcik yang comeyy. Tetiba malas nak cerita..aku sambung lain kali yerrr...sangat jahat wooo..hikhikhik. korang jamu mata yang ni dulu yerr..

Sabtu, 21 April 2012

Awak suka saya tak?

Hilman...Hilmanku sedang berdiri disebalik sana.Air mataku semakin lebat.Dia memandang aku dengan penuh simpati...penuh kasih sayang.Tangannya dilekapkan sama dengan tapak tangan kananku. Dia juga melekapkan dahinya...rapat kedinding. Dia memandang aku. Dia menunduk dan mengucup lembut tapak tangan kiriku. Kemudian dia merapati lagi. aku mendongak memandangnya. Dia mengucup dahiku. Merenung aku dibalik dinding kaca. Petikan dari novel terhangat di pasaran "Awak suka saya tak?".

Jumaat, 17 Februari 2012

Teka-teki di petang hari...

teka-teki nih, sepasang kembar, sama berat, sama rupa, sama kaler tapi beza habitat, yang paling berbeza sekor ada T, sekor tak ada T. Cepat jawap, kasi pening lalat.
Like · · Unfollow Post · 3 hours ago
Izzati Aisyah Md Nor, Nur Asiah, Melur Jelita and 4 others like this.

Yang Aziz Pening ma!!tala tahu ma!!he3
3 hours ago · Like
MisYana Rosalie Hikhikhik...fikir...fikirrr....
3 hours ago · Like

Wa Fapa Tikus
3 hours ago via mobile · Like
MisYana Rosalie ‎Wa Fapa..salah..., sila fikir lagi
3 hours ago · Like

Wa Fapa Satu ayam dan satu lagi tikus...dua berbeda tempat ayam tinggal dalam reban dan tikus tinggal dalam lubang...
3 hours ago via mobile · Like
MisYana Rosalie ‎Wa Fapa.., tetap salah..hehee..kena ingat dua ekor tu kembar, sama berat, sama rupa, sama kaler...
3 hours ago · Like
MisYana Rosalie wink...wink.., copek..sapo pandai..
3 hours ago · Like

Nong Jilah hehe...tak ngaku pandai la....
3 hours ago · Like
MisYana Rosalie ‎Azian Abd Hamid, Maslina Aini Mat Saad, kak Nong Jilah, Salwa Ali, Kak Melur Jelita,Eny MinNi,Ct Bid, Syafa Muhamad, Fidah Ishak, meh try jawap...
3 hours ago · Like

Nong Jilah harimau...
3 hours ago · Like

Syafa Muhamad tenuk ngn tupai.;.ahah..betul x?
3 hours ago · Like
MisYana Rosalie Kak Nong Jilah, salah..., janagn give up kak Nong, try lagi..
3 hours ago · Like

Ct Bid sat no nak panggil polis trapik jaga otak jgn bg laluan jem...
3 hours ago · Like · 1

Maslina Aini Mat Saad ‎MisYana Rosalie... teka teki teka tekuk nih cheq talak tau maa....x berapa nak cerdik..ekeke
3 hours ago · Like
MisYana Rosalie ‎Syafa Muhamad, Im soriiiiiiiii...salah jugak..
3 hours ago · Like

Syafa Muhamad Tipah Tertipu kakkkk
3 hours ago · Like
MisYana Rosalie Clue...satu ada T, satu tak ada T, jangan dibayang ejaan, tapi bayangkan rupa dia..
3 hours ago · Like
MisYana Rosalie senang jer nihhh.....
3 hours ago · Like

Nong Jilah eh Datok K dengan Siti...hihi
3 hours ago · Like

Maslina Aini Mat Saad ‎MisYana Rosalie...gtau jer lah...penin harimau dah nih
3 hours ago · Like

Nong Jilah jgan kasi tau jwaban dulu MisYana...biarkan thread ni panjang berjela...geng2 meneka..aha....suka suka...
2 hours ago · Like

Ct Bid catdog....hahahahaa...
2 hours ago · Like

Nong Jilah anjing laut....haha
2 hours ago · Like
MisYana Rosalie Aduhlahhh..hahahaha..gelak gulen2 baca jawapan kak Nong Jilah.
2 hours ago · Like

Maslina Aini Mat Saad katak dgn kodok
2 hours ago · Like

Syafa Muhamad xble nk teka...huhuhuhu
2 hours ago · Like
MisYana Rosalie Wakakaka...
2 hours ago · Like
MisYana Rosalie tak ada yang jawap betul lagi ni, soalan masih dibuka...
2 hours ago · Like
MisYana Rosalie Tuan Hussaini Ibrahim, sinilah cuba teka-teki ni.
2 hours ago · Like
MisYana Rosalie ‎Nur Asiah, like aja ke..., mai la cuba try test jawap...heheee.
2 hours ago · Like

Hussaini Ibrahim hahhhh!!!.. tau dah...
2 hours ago · Like
MisYana Rosalie Wahhhh..., sudah mendapatkah jawapannya..Tuan Hussaini Ibrahim.
2 hours ago · Like

Nong Jilah cewah!!!..yerla Tuan Hussaini Ibrahim...tau jawabannya....hehe..
2 hours ago · Like

Maslina Aini Mat Saad tuan Hussaini Ibrahim...apa dia..penin rimau dah ni..ekeke
2 hours ago · Like

Nong Jilah sharing is caring....hehe
2 hours ago · Like
MisYana Rosalie Tuan HUssaini tengah cari Ilham...
2 hours ago · Like

Hussaini Ibrahim ronda2 dulu lah MisYana Rosalie ... bawa slow2 jak ni...
2 hours ago · Like

Wa Fapa Pening gajah nk fikir ni........
2 hours ago via mobile · Like

Nong Jilah tak pe gajah yang fenin Wa Fapa....haha...asal jgan ko yang pening....mau retak dinding....hehe
2 hours ago · Like

Maslina Aini Mat Saad laaaaa...tuan Hussaini Ibrahim ni..nak ronda2 dulu kaa...adeyyy.. >.<
2 hours ago · Like

Ct Bid sat no.... dah nk sampai dah ni....
2 hours ago · Like
MisYana Rosalie Hikhikhik..
2 hours ago · Like

Nong Jilah ikan siakap tiga rasa...
2 hours ago · Like

Ct Bid telur itik...telur ayam....huhuhuhu...
2 hours ago · Like
MisYana Rosalie Hahahaha..kak Nong Jilah, sudah mula lapar..? Daku pun begitu juga...
2 hours ago · Like

Ct Bid tetikus vs tikus...hehehee
2 hours ago · Like
MisYana Rosalie Adehhhh...tegang pipi ku...kehkehkeh.., salah.
2 hours ago · Like · 1

Ct Bid tree ngan pokok...
2 hours ago · Like

Nong Jilah ‎Ct Bid>>>telur itik...telur ayam
tak tau ek...kita duduk diam2..haha
2 hours ago · Unlike · 1
MisYana Rosalie Ahahahahaha...., susah tahap gaban nih...
2 hours ago · Like

Ct Bid ala Nong Jilah kita jawap jer bg happening....
2 hours ago · Like

Hussaini Ibrahim Sajak Teka-Teki...
sepasang kembar,
sama berat,
sama rupa,
sama kaler
tapi beza habitat,
yang paling berbeza
sekor ada T,
sekor tak ada T

Apa jawabnya?
2 hours ago · Unlike · 1

Nong Jilah apa ituuuuuuuuu.......cubaaaaaa tekaaaaaa.....haha
2 hours ago · Unlike · 2
MisYana Rosalie Cubaan...hehehehe..
2 hours ago · Like

Maslina Aini Mat Saad ini betul2 lah bukaaaan coooobaaaannn...wakaka
2 hours ago · Like
MisYana Rosalie ‎Maslina Aini Mat Saad, cuba..cuba..
2 hours ago · Like

Nong Jilah dugaaaaannnnn......
2 hours ago · Unlike · 1

Maslina Aini Mat Saad ‎MisYana Rosalie...dah angkat bendera putih...hahaha
2 hours ago · Unlike · 1
MisYana Rosalie Nak clue lagi ke?
2 hours ago · Like

Nong Jilah cepatnye ko ngalah Maslina Aini Mat Saad...cuba la lagi sampai dapat..jangan ngalah sebelum berjuang...
2 hours ago · Unlike · 1
MisYana Rosalie Hahahaha...ni mesti dok teringat bantal musuk nih Maslina Aini Mat Saad.
2 hours ago · Like

Maslina Aini Mat Saad kak Nong Jilah..mereng dah cheq duk pikiaq...dah lah x mkn tghari lagik....sob sob sob
2 hours ago · Unlike · 1
MisYana Rosalie Awat yang tak makan cik Maslina Aini Mat Saad, sambil2 online ni pun boleh makan..
2 hours ago · Like

Maslina Aini Mat Saad ‎MisYana Rosalie...haipp...wa talak bantal musuk okeh...suma waaaangi jer..boh downy...ekeke
2 hours ago · Unlike · 1
MisYana Rosalie Wuuuu..., bantal busuk dia bau Downy Kak Nong Jilah.
2 hours ago · Like

Ct Bid ni menatang ke benda ni...bg clue skit...
2 hours ago · Like

Nong Jilah nak clue lagi Ct Bid..baik kita mintak jawapan je..hehe
2 hours ago · Like
MisYana Rosalie Dia berat..besar...suka berlari, suka berenang, tak suka api.
2 hours ago · Like

Izzati Aisyah Md Nor kak MisYana Rosalie..nie binatang yg dduk kat laut ke kat darat?
2 hours ago · Unlike · 1
MisYana Rosalie ‎Izzati Aisyah Md Nor, kalau dah suka berlari , mana dia nak duduk kat laut. hahahaa
2 hours ago · Like · 1

Maslina Aini Mat Saad sat gi cheq pi mkn yaa MisYana Rosalie..nak selesai dulu ini kes..wakaka
2 hours ago · Unlike · 1
MisYana Rosalie Sampai tak lalu makan Maslina Aini Mat Saad..hehehe.
2 hours ago · Like · 1

Maslina Aini Mat Saad ish2...mana pi tuan Hussaini Ibrahim nih...ekeke
2 hours ago · Unlike · 1

Izzati Aisyah Md Nor kak MisYana Rosalie..ekeke..x perasanlah plak..aduhai..:)
2 hours ago · Unlike · 1
MisYana Rosalie Tuan Hussaini Ibrahim, tenagh syok makan angin tuu..., jap lagi kembong..
2 hours ago · Like

Ct Bid ader bg clue ker td xperasan pulok.... sat nak pi chek...
2 hours ago · Unlike · 1

Nong Jilah keretapi....hihi
2 hours ago · Unlike · 1
MisYana Rosalie ‎Ct Bid, check cepat...
2 hours ago · Like
MisYana Rosalie keretapilah pulakkkk...hahahaha, bukan .
2 hours ago · Like

Maslina Aini Mat Saad tulun tulun..help.. help...bomba bomba ambulan ambulan..wakaka *mereng suda
2 hours ago · Unlike · 2

Izzati Aisyah Md Nor kak MisYana Rosalie..itik dgn angsa...ekeke
2 hours ago · Like

Ct Bid xkan tapir ngan cipan kot....
2 hours ago · Like
MisYana Rosalie ‎Izzati Aisyah Md Nor..Ct Bid, dua2 salah....hikhikhik.
2 hours ago · Like

Izzati Aisyah Md Nor kak MisYana Rosalie..otakku sudah K.O utk memikirkannya...ekeke
2 hours ago · Like
MisYana Rosalie Mari kita ulangkaji semula..hahahaha,
sepasang kembar,
sama berat,
sama rupa,
sama kaler
tapi beza habitat,
yang paling berbeza
sekor ada T,
sekor tak ada T

clue kedua,

Dia berat..besar...suka berlari, suka berenang, tak suka api.
2 hours ago · Like

Nong Jilah motorbot....suka2 aku je sebut...haha
about an hour ago · Like
MisYana Rosalie Kehkehkehkeh...
about an hour ago · Like

Ct Bid polis trapik benti mkn lah...td xsempat mkn...otak sesak n jem...
about an hour ago · Like
MisYana Rosalie Sepasang kembar, sekor suka berenang, sekor suka berlari, rupa paras sama , yang berbeza sekor ada T.
about an hour ago · Like

Ct Bid kuda ker...
about an hour ago · Like

Nong Jilah tak kan kuda....heehe...kuda laut...
about an hour ago · Like
MisYana Rosalie Salah..Ct Aznie.., muhahaha..kuda laut lah pulak.., sikembar itu berat dan besar.
about an hour ago · Like

فوهايرا خيجوهري ikan lumba2 n ikan paus...ekekekekke
about an hour ago · Like

Nong Jilah hantu raya....haha
about an hour ago · Like
MisYana Rosalie Bukan jugak si ikan lumba2 dan ikan paus. hehehe...
about an hour ago · Like
MisYana Rosalie Kak Nong Jilah, mai mana hantu raya pulak...hahahaha.
about an hour ago · Like
MisYana Rosalie Sudah serenderr kah?
about an hour ago · Like

Izzati Aisyah Md Nor saya dh give up..ekeke
about an hour ago · Like

Maslina Aini Mat Saad ‎MisYana Rosalie...habaq ja lah..lapaq nasik nih...wakaka
about an hour ago · Like · 1

Nong Jilah hehe...eksyen ko ya MisYana...o lalaala
about an hour ago · Like

Nong Jilah hehe..ko dapat jawaban perut ko kenyang ye .Maslina Aini Mat Saad...
about an hour ago · Like

Hussaini Ibrahim ‎MisYana Rosalie: Apa yang seekor ada T... Yang seekor tak ada T... "
about an hour ago · Like · 1

Maslina Aini Mat Saad kak @nong...geram tahap gaban dah nih kat si MisYana Rosalie..eksyen bebenor..ekeke
about an hour ago · Like · 2

فوهايرا خيجوهري penat ehh dok pikiaq apa jawapan dia..adoii..
about an hour ago · Like · 1

Nong Jilah hehe..tak pe la Maslina Aini Mat Saad..kita redha la...ini masa dia...hehe
about an hour ago · Like · 1
MisYana Rosalie Jawapannya..jeng jeng jeng...

BADAK !

BADAK AIR DENGAN BADAK SUMBU ...Muhahaha...!
about an hour ago · Like · 2

Izzati Aisyah Md Nor lah..itu ke jwapannya..ha ha ha...gelak guling2 dah nie..:)
about an hour ago · Like · 1

فوهايرا خيجوهري ohhoo..tp mana mai kembaq pulok..kehkehkeh..
about an hour ago · Like
MisYana Rosalie Adoilahhhhh...hehehehe...cuba belek balik clue, betul tak..hahahah
about an hour ago · Like

Nong Jilah la...mana ada T....tipu adalah.....adoyai...terkena sudah....haha
about an hour ago · Like · 1
MisYana Rosalie kembaq la depa sama2 badak..
about an hour ago · Like · 2
MisYana Rosalie Adalah kak Nong Jilah, T itu tanduk, badak sumbu kan ada tanduk..
about an hour ago · Like · 1

Nong Jilah la....ko jgn tak tau kalo gitu badak kembar tiga la...satu lagi cucur badak!!!
about an hour ago · Like · 4

Hussaini Ibrahim kuang kuang kuang.....
about an hour ago · Like · 1

Maslina Aini Mat Saad ‎MisYana Rosalie.... apalah.....haipppp...yea...kes sudah selesai...cheq nak pi mkn nasik....tata jelitawans..ekeke
about an hour ago · Like · 2
MisYana Rosalie Lain kali kita buat teka-teki cucur badak lak kak Nong Jilah.
about an hour ago · Like

فوهايرا خيجوهري kehkehkeh...cucur badak..kak Nong Jilah 4 la..badak berendam..kuikuikui
about an hour ago · Like

Muhammad Zafril Adam cis ape punye jawapanlah
about an hour ago · Like
MisYana Rosalie Makan banyak sikit Maslina Aini Mat Saad, penat pikiaq..hahaha.
about an hour ago · Like · 1

Nong Jilah sian nya ko Maslina Aini Mat Saad...tahan lapar...tak pe ko makan cucur badak...
about an hour ago · Like

Nong Jilah haha....ada kembar 4 ye....hehe...tapi jangan di carik badaknye ya....MisYana da simpan....hehe
about an hour ago · Like · 1

فوهايرا خيجوهري ekekekeke..wakakaka
about an hour ago · Like

Ct Bid aku ni punya pecah pala cari menatang yg ada t...dah tegerak td nk jawap hippo tp dah xde T xjd jwp....
about an hour ago · Unlike · 1

Ct Bid empat ler bkn 3 Nong Jilah badak beremdam 1 lg...
about an hour ago · Like
MisYana Rosalie Hehehehehe....,
about an hour ago · Like

Maslina Aini Mat Saad lagi satu... GONG BADAK...wakaka
about an hour ago · Like · 1

Nong Jilah ‎Ct Bid..punya teka teki teka tekok....lum berjawab lagi....
about an hour ago · Like

Nong Jilah haha...gong badak?...
about an hour ago · Like
MisYana Rosalie Suka ya semua dah dapat jawapan.., tak sakit kepala dah...hahaha.
about an hour ago · Like

Ct Bid xsakit pala lah MisYana Rosalie tp skit ati...huhuhu...
about an hour ago · Like · 2
MisYana Rosalie Hahahaha..dah nama pun teka-teki harus ada unsur mendera minda...
about an hour ago · Like

ZiEma Ghazi hahahaha
about an hour ago · Like


Psst.., MisYana Rosalie itu aku..hehehe.

Isnin, 6 Februari 2012

Alia's guest book