Rabu, 25 November 2009

7.6....Yeehaaaaa...!!!!!

Kehkehkehkeh.....mesti tergeliat otak korang dok fikir kenapalah makcik nih tetiba seronok hingga melompat-lompat sampai ke siling...hanya kerana kes 7.6 kehkehkeh...

Meh sini aku nak habaq....

Ketabahan ku menjoinkan diri mengunyah sayuran hijau telah pun berhasil. Tak faham lagi...???? Heheheehhe.... Hari nih kan aku kena pi klinik jumpa puan doktor. Jadinya start dari kelmarin kiranya ....pagi jer aku makan nasik...tengahari tak makan...petang aku makan cucur-cucur saja.
Disebabkan lapar banyak sikit lah cucur yang jadi mangsa untuk ku korbankan( sempena Raya Qurban juga...kihkihkih...merepek tak sudah).
Start dari jam 7 malam tu dah tak makan apa dah...patutnya aku still lagi boleh makan sebelum pukul 10 malam...tapi malas pulak...so aku minum air ajalah. Huhuhu awalnya aku puasa. Aku puasa malam sebab esoknya nak ambil bacaan gula dalam darah, makcik ni kan ada kencing manis.

Jadi hari nih...dengan berdebar-debarnya nak jumpa puan doktor dengan harapan jangan ler dia baca blog aku pasal entry hari-hari aku hentam nasik lemak hari tu...naya jer makcik kena kuliah subuh kang..

Sampai aja klinik, wah ramai gak orang...bebudak lelaki ramai yang kena potong hari nih..
so lambat skit lah giliran aku... Lama jugak lah tunggu dan hampir-hampir aku nak cancel check darah ...kes nak ngelat...tapi bila tanya adik kat kaunter tu, katanya giliran aku selepas pesakit seterusnya...nasib baik. Kalalu tidak ambik ubat ajolah makcik hari nih...( Kalau aku ambik ubat ajo tak payah jumpa doktor yer...sebab tiap-tiap bulan ambik ubat yang sama).

Sampai aja giliran aku, yang menyambut aku lam bilik doktor tu...Tuan doktor yer..Puan doktor tak ada hari ini...hihihih...seronok yer tak kena bebel. Tuan doktor ni biasa ja dia..tanya aku ada rasa kebas2 tangan ke tidak...kerap kencing malam ker tidak...pening-pening ker tidak..
soalan rasmi ler tu..
Lepas tu periksa gula lam darah...cucuk jarum kat hujung jari andf use the magic small machine to do the counting...pandai alat tu ukur gula lam darah aku...heheheheh..
Then..
Jeng..jeng..jeng...
angka ajaib sudah naik...

7.6


Hurrraaaayyyyy....

Tapi tidaklah aku melompat rupa beruk atau kera...aku tetap kontrol beb...hihihi...dalam hati sukaaaa...yelah ingat senang ker nak dapat bacaan ajaib nih...bulan sebelum tu bacaan gula 15.8, tinggi tu...sebab tu kena bebel...kali ni ok lah...doktor pun puji jer...bagus..bagus..kekalkan bacaan camtu...hehehehehe...mungkinkah...???

Wah .... dapat bacaan bagus..tengahari baik jer aku melantak nasik...belum pun sempat angka 7.6 itu bertahan...hehehehe. Lapar ler perut nih ha asyik berdendang mintak nasik, gulai ikan, sambal belacan, telur masin...tu dia...ni kalau check bacaan gula lepas makan nih bukan takat kuliah subuh jer...mau nya aku kena bersantai dengan nyaman kat sepital....ambik bacaan darah 4 kali sehari...kihkihkih...

Sabtu, 21 November 2009

Selamat Pagi semua....

Selamat pagi semua...pada kengkawan apa khabar hari nih? Harap semuanya sihat di pagi sabtu.
Langkawi hari ni mendung, tapi pepagi lagi aku dah ajak hubby gi market dengan tujuan nak cari ikan untuk kucing-kucing dan sayuran hijau untuk mak-mak dan anak-anak arnab. Tak lupa untuk Tuannya sekali. Singgah sekejap kat stall nasik lomak kegemaran makcik. Habislah kalau doktor aku tau yang pesakit dia nih hari-hari hentam nasik lemak...korang jangan kasik tau itu Puan doktor tau, diam-diam sudah.

Nasib baik dia tak tau aku ada blog, kekekekek... kalau tidak nahas nih kena leter ngan dia. Dia tak lah marah cekak-cekak pinggang, hentak-hentak kaki, atau herot-herotkan mulut dia ... dia marah aku sambil wat lawak gelak-gelak...tapi sesambil tu terselit gak lawak-lawak sinis dan amaran yang disampaikan secara tepuk tampar...kenapa aku terasa lak kan kalau macam tu jer dia pot pet kan aku....faham-faham ajalah , sapa yang makan cili dialah terasa pedasnya...sapa makan nasik lomak..ha gula dialah yang mencanak-canak naik...kuikuikui....

Sampai rumah anak cucu dah tertinjau-tinjau, apalah yang tuan depa bawak balik...pendek kata mengendap hasil tangkapan dari market... si kucing2 dah mengiau-ngiau bau ikan...arnab-arnab dah meloncat- loncat lam sangkar terbau-bau sayur depa... hmmmmm...layan depa lah dulu jawapnya.... Ha makan-makan, pasnih tuan korang lak nak makan, hasil tangkapan kat gerai nasik lemak tadi..hehehhe..rahsia-rahsia..puan doktor tak leh tau nih...
25hb depan rasanya dah nak kena pergi klinik check tahap gula dalam darah dan sekaligus ambik bekalan ubat aku untuk satu bulan. Jadi dua hari sebelum pi klinik tu terpaksalah aku join arnab-arnab aku kunyah sayuran hijau...hehehehe..

Ahad, 15 November 2009

Love Story..

Love Story

Where do I begin
to tell a story of how brave a love can be
the sweet love story that is older than the sea
the simple truth about the love she brings to me
where do I start
with her first hello
she give a meaning to this empty world of mine
there never be another love another time
she came into my life and make the living fine
she fill my heart
she fill my heart with very special things
with angel song with wild imagining
she fill my soul with so much love
and everywhere I go I never be lonely
with her along
who could be lonely
I reached for her hand
Its always there
How long does it last
Can love be measured by the hour in a day
I have no answer
Now that this much I can say
I know I need her to start of a new way and she'll be there.

Sabtu, 14 November 2009

Entry apo-apo ajalah...



Lama tak update blog, tarantula dah bersarang. Apa nak buat, tak banyak aktiviti yang menarik pun. Cuma sekarang aku tengah asyik masyuk dengan drama siri korea Boys over flower. Suka sangat dengan drama nih. Heroin cute miut, hero lak hensem-hensem, lagu semua touching, cerita memang best, scene kelakar buat aku ketawa terkekek-kekek, sampai hubby aku pun heran... apalah yang dok gelak sensorang depan pc tu. Scene geram..memang lah buat aku geram sesangat , macam nak gi lempang saja hero yang memula tersangat lah kurang hajarnya. Scene sedih pulak, dengan aku sekali terasa nak melalak sama... Pendek kata aku memang tabik spring lah dengan penulis skrip dia. Ingat senang ke nak tulis cerita yang kaya dengan elemen. Makcik pun belum tentu boleh tulis skrip macam ni. Dan aku sangat bercita-cita nak tulis cerita yang sebaik ini. Full of suprises.

Asalnya cerita ni diadaptasi dari komik mangga Jepun Hana Dori Yango. Dalam versi jepun pun ada cerita nih. Tapi aku lebih suka versi korea. Lebih ngam gitu. Kalau tengok satu siri mesti nak tengok lagi dan lagi. Sekarang nih aku teringin lak nak belajar cakap korea... ada sapo-sapo kat sini yang pandai???

Ahad, 8 November 2009

My 9th wedding aniversary....

Pejam celik pejam celik dah 9 tahun aku jadi bini orang. Dah 9 tahun usia perkahwinan aku. Rasa baru semalam aku habis ambik SPM lepas tu kerja. Dah kerja...kahwin...rasa cam baru semalam semua tu berlaku. Hmmm....9 tahun lama tuh. Nak bertahan selama 9 tahun mengadap orang yang sama pagi petang siang malam bukannya benda senang. 9 tahun mengharung pahit manis, masam kelat, bersama-sama. Sesungguhnya aku kagum dengan diri aku( bukan riak yer)..kes perasan mungkin jugak....hehehehe.

Dalam 9 tahun bersama, dia dah kenal sapa aku, aku pun dah kenal sapa dia. Macam-macam bunga dan duri yang kami rasa, termasuklah bunga silat, kuntau, kungfu taichi, cakar beruang....hehehehe...sila jangan salah faham...maksud aku segala jenis penangan dalam menghadapi kehidupan. Tapi jujur aku katakan penangan dia tak pernah hinggap di muka aku selama hidup dengan dia. Thank's God for that...dia memang penyabar. Dan aku jugak seorang yang sabar...hehe nak jugak..kalau tak sabar dah lama lari dan tak toleh-toleh lagi...chewah..

Sambutan untuk this 9th aniversary? Cake?Ada bercadang nak beli,tapi bila difikir-fikirkan rasa teringin tu melebihi keinginan nak makan, kalau beli pun lepas tu makannya sedikit saja. Membazir pula...lagi bagus kalau aku yang buat kek sendiri, it will be less sugar cake tapi maintain delicious.
Flower?Pentingkah bunga untuk hari istimewa ini. Mungkin penting buat orang lain, but I don't crave for flower right now.
Hadiah? Pentingkah hadiah, sedangkan disisi aku dah ada hadiah yang Tuhan kurniakan.

So buat apa hari ini? Hmmmm....duduk di sisi dia sedang dia asyik mengadap game di internet,
Cuba-cuba bertanya kalau dia ingat hari ni hari apa...jawapnya hari ini hari Ahad lah yang oii...
Berapa haribulan tanya aku, masih lagi tersenyum...8hb November jawapnya tenang masih tak rasa bersalah. Dalam hati aku dah geram...Yalah 8hb November tu hari apa dalam hidup kita? Tanya aku dengan suara geram. Barulah dia tersengih-sengih tersedar... Itulah nak buat macamana lelaki memang ada penyakit suka lupa tarikh penting. Nasib baiklah aku bukan perempuan yang suka demand itu ini, kalau orang lain agaknya dah menangis terguling-guling.
Sabar makcik sabar...

Jumaat, 30 Oktober 2009

Mutiara Hidup - Jangan lupa doakan Ibu-Bapa Kita.

Dato' Dr. Fazilah Kamsah pernah berkata..... .

" setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira
masih hidup @ telah tiada )".......... nescaya pintu rezekimu akan terbuka
buat kamu...

Berdasarkan Hadith Nabi :
"Tidak akan terputus rezeki seseorang selagi dia tidak meninggalkan doa
kepada kedua orang tua nya dalam sehari"

Huraian hadith:
- jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup
mahupun yang sudah tiada )
- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus berdoa
kepada kedua ibu bapa (walaupun ada ibu bapa yang leka, doakan agar
mereka berubah)
- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah
- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ...tadah tangan dan
bayangkan wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 kita dan mereka
yang banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)
- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki
oleh Allah

Kesimpulannya:
- Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris..... . Cuma jangan lupa
doakan ibu bapa kita setiap hari
- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita
dapat dari Allah (e.g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..)
InsyaAllah
Berusaha dan bertawakal.. ...insyallah , rezeki itu bukan kerana ada sijil SPM,
(kata Azmil Mustapha)... ..Mari kita cuba
.Allahhuakhbar. ..

Insya Allah
Allahu Akbar !

Rabu, 14 Oktober 2009

One night Family stay at Four Season Langkawi...



_____________________________________________
12/10/2009 is my hubby birthday. So he choose to used the complimentary one night stay that gave by Four Season to their staff on that day. How do i feel, heehheehe sure excited, the kids also excited. So, we checked in at 2pm ,welcomed by the staff started by cool towel then the welcomed drink is served. A mixture of ginger and lime juice decorated with an orchid. Ulalala.

I was amazed by the view at the lounge, a pool with a hut in it, together with the coconut tree. Tranquility.......peaceful...

Because the room need to be ready in 15 minute, the children was offered to went to the kids club. We are welcomed by Mundiana as the caretakers at the Four season kids club that day.They had their fun playing with all the toys. The kids club is spacious beautiful room surrounded by glass.
They have toys and activities for kids, books to read, tv for kids entertainment,outside they also have sand pool waited for the kids to jump in. We decided to let the kids to play there for about nearly an hour.Then We taken to our room with a baggy ride.

My first impression on the landscaped and the architecture.....they really did a good job. You won't realize there is a beautiful hotel situated there even if you're at the road side, if you didn't walk in to see it by yourself.
The landscaped is beautiful surrounded by trees and plants. The road is tiled up with rounded river rock.

And when we arrived at the room, my heart dropped out and falls in love with the spacious room facing garden. You can just sit at the balcony and sip your coffee admired the view from the garden. there is no window but a sliding glass door and wall surrounded the room.
We had the large and thick bed, and the kids got their spare bed. Good for mommy and daddy huh..heheheh. In malaleuka room the bath room is separated with the toilet.

The sink is the centerpiece. Who can imagined that, a sink as a big centerpiece, with a big mirror and small sided round mirror. Two big lamp are hang at both side. Creative and smart.

Guess what else we have in the room, a private Jacuzzi in a small beautiful garden. Yeayyyyyyyy...
Time to have a splash in the Jacuzzi. The kids enjoyed it very much and the parent too...of course.
With a big smile on my face.

After that we went out to explore the resort. The pool is facing the white sandy beach,there is no word to tell you but you can see the from photos that we took.

That night we had our dinner at Ikan-ikan restaurant. A Malay style restaurant serve Asian food. We ordered Chicken satay and The appetizer sampler as our starter, Deep fried Garaupa with tamarind sauce, prawn masak lemak, kangkung belacan and nasi goreng as the main dish.
Ice cream as dessert for the kids. I can't go for dessert anymore because I am really full.
The atmosphere at Ikan-ikan is overwhelming and relaxing. The staff is attentive and helpful.

We back to the room with happy face and satisfied stomach.

In the morning we had our buffet breakfast at The Serai cafe. With wide range of food, everythings is there,just waited for you to choose. After that the kids decided to went to the kids club, and the parent choosed to biking around the resort compound and lepak by the pool facing the blue ocean. Hmmm...the view is breathtakings.

We check out at 3pm. Thank you Four Season Langkawi for the complimentary stay, all the staff which is so friendly, helpful,attentive and warmth. One day is not enough to explore every facilities that provided by the resort. They also have spa,gift shops,gim,Rhu Bar, cafe kelapa and many more.

Selasa, 29 September 2009

SELAMAT HARI RAYA !!!!!!!!!!!!!!!!!

SELAMAT HARI RAYA SEMUA..... minta mahap lerrrrrr, ucapan hari raya lambat keluar....,

Almaklumlah internet kat rumah ni baru keluar dari pertapaan. Jadi buat kengkawan semua,moga gembira dan ceria di syawal yang mulia ni, hehehehe raya kan sebulan. Jadi sesapa yang nak bagi duit raya tu amatlah dialu-alukan...hehehehehe.

Raya tahun ni tuan rumah tak balik kampung, atas sebab-sebab yang munasabah. Jadi raya pun secara sederhana dan bermuhasabah diri, kenalah raya yang sedarkan diri...raya tengah bulan camtulah.

Bagi yang rindukan...cerita-cerita baru dari tuan rumah nih....aderrrrrrr nanti ....sabar...akan di post kan kemudian, tengoklah posmen keje ker tidak esok...hehehhehe

Jumaat, 21 Ogos 2009

Teknik berkesan menghalau kutu rayau , kutu embun, kutu jalanan dan kutu-kutu seumpamanya.

Ramadan datang lagi....

Pejam celik pejam celik Ramadan datang lagi.... Tenang rasanya bila saja Ramadan menghampiri.
Bulan yang diselimuti rahmat. Alhamdulillah.

SELAMAT BERPUASA PADA SEMUA, SEMOGA DIBERKATI DAN DIRAHMATI.

MARHABAN YA RAMADAN....

Isnin, 10 Ogos 2009

Dimana suara kita??????

60.4 peratus itulah statistik penganut agama Islam di malaysia. Dengan peratus yang begitu besar dimanakah suara kita sebagai pengguna dalam jaringan jual beli barangan di Malaysia.
Sedar atau tidak kita adalah penyumbang terbanyak dalam pembangunan ekonomi negara, terutamanya dalam sektor peruncitan, tidak kira di kedai-kedai runcit kecil atau di pasaraya besar seluruh Malaysia. KITA adalah satu kuasa besar. Kuasa membeli adalah di tangan kita. Kita yang mengawal segala apa yang kita bakal beli dan dimana tempat untuk kita berbelanja.

Apabila isu penjualan arak di Selangor timbul, mahu tak mahu menteri besar Selangor terpaksa akur dengan tuntutan dari pelbagai pihak yang tetap mendesak agar penjualan arak dibenarkan dikawasan majoriti penduduknya adalah beragama Islam. Mungkin dia mahu menjaga kesepakatan yang ada didalam pakatan rakyat.Lucu...?Pakatan RAKYAT? Tetapi suara rakyat yang memilih mereka untuk menerajui negeri itu tidak pula diambil kira...suara siapa yang disepakatkan agaknya?

Cuba kita kaji jaringan perniagaan runcit di Malaysia ini dimonopoli oleh siapa?Ada sesiapa yang tahu? Dari peniaga kedai runcit, pasaraya, pasaraya besar, pemborong,pengedar, pemgimport dan pengeluar makanan atau barang kegunaan adalah dimonopoli oleh kaum Cina. Daripada kesemua jaringan ini berapa pula darinya adalah dari kalangan golongan bumiputera atau orang Islam. Boleh dikatakan peratusan kita yang terlibat didalam jaringan ini amat-amat rendah. Mungkin peratusan itu tidak sampai 2%.

Kalau ada yang menjual, perlu ada yang membeli. Itu adalah kenyataan. Jadi sebagai satu kuasa membeli yang besar maka.......segala keputusan adalah terletak ditangan kita sebagai pengguna. Kita yang menentukan apa yang kita beli.
Jika mereka masih berdegil untuk menjual sesuatu yang tidak kita perlukan, contoh nyata adalah menjual arak di penempatan majoritinya pengguna Islam. Ya terserah..jika si Luncai masih mahu terjun kedalam sungai yang ternyata ada buaya dengan hanya bertemankan sebiji labu...biarkan...
Yang PENTING.....jangan beli benda haram itu. Dan yang lebih penting marilah kita usahakan untuk mengwujudkan satu jaringan peruncitan HALAL untuk Pengguna muslim yang berjumlah 60.4 peratus ini.

Kita harus kuat.....


Penghina islam kian berani
noraini.razak@utusan.com.my

SELEPAS Ronnie Liu menerima kemenangan isu arak di Selangor, Jeff Ooi hanya diminta memohon maaf kerana menyamakan individu yang bercita-cita melaksanakan undang-undang-undang syariah sebagai ekstremis, tampil pula Pemuda DAP mengeluarkan kata-kata nista menghina pendakwah Islam, umat Islam dan Islam.

Biar pun laman web yang mengandungi penghinaan melampau terhadap seorang mualaf Dr. Mohd. Ridhuan Tee Abdullah, umat Islam dan agama Islam telah dipadam, namun paparan awal yang sempat dilayari sememangnya keterlaluan dan biadab.

Setiap patah perkataan dan ayat yang disusun oleh penulisnya secara nyata dan amat jelas mencemarkan kesucian Islam. Ridhuan Tee yang juga Pengerusi Persatuan Cina Islam Malaysia dihina sehingga dua keturunan manakala Islam dipijak-pijak.

Jika Salman Rushdie dikutuk dunia Islam kerana Satanic Verses yang menghina Islam sedemikian rupa, apa pula kurangnya tohmahan terbaru yang dilemparkan oleh seorang rakyat Malaysia yang salah satu prinsip Rukun Negara adalah "Kepercayaan kepada Tuhan."

Rakyat Malaysia ini juga telah diikat oleh sumpah setia nenek moyangnya untuk saling menghormati sesama kaum di negara ini apatah lagi kepada bangsa yang menerima mereka umpama saudara untuk berkongsi rezeki di tanah air ini.

Mungkin tidak ramai berpeluang mengikuti 'siri ketiga' penghinaan terhadap Islam apabila penulisnya yang bacul dan penakut memadam laman web http://Sjsandteam.wordpress.com yang sarat dengan penghinaan terhadap Islam dan umatnya. Tidak diketahui mengapa dia bertindak sedemikian - sama ada tersedar apa yang dibuatnya silap atau bacul untuk berhadapan dengan 'serangan' umat Islam sejagat lantaran paparan tulisannya amat jelas menghina Islam.

Saya pasti jika seluruh umat Islam di negara ini dan di dunia malah penganut-penganut agama lain yang diajar supaya menghormati agama lain berkesempatan membaca paparan tersebut, sudah tentu ramai yang membantah dan mendesak supaya si penulis dikenakan tindakan sekeras-kerasnya.

Jika hanya kerana Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), umat Islam berani mempertaruhkan diri, sudah tentu kecaman dan penghinaan terhadap Islam dan umatnya mengundang reaksi yang lebih keras sehingga pasti ada sanggup bermandikan darah.

Tidak mustahil juga akan berlaku penentangan besar-besaran sehingga boleh mencetuskan rusuhan agama lantaran tiada agama di dunia ini yang membenarkan, jauh sekali menggalakkan kecaman dan penghinaan ke atas agama lain.

Kesemuanya ini bukan membakar sentimen kemarahan atau menyalakan api kebencian umat Islam tetapi untuk menegaskan bahawa Islam dan umatnya menjalar di muka bumi ini bukan untuk dihina, dikecam jauh sekali menjadi ancaman kepada agama lain.

Bahasa kesat, carutan, tohmahan, penghinaan (namakan apa sahaja) yang terkandung di laman web itu amat keterlaluan dan sama sekali tidak boleh dimaafkan biar pun si penulisnya melutut memohon ampun.

Tidak terguris umat Islam jika agamanya dikatakan ..., tidak terhinakah umat Islam jika mualaf seperti Ridhuan Tee dikatakan bakal mewariskan anak luar nikah yang tidak akan mengetahui susur galur keluarganya kerana nama 'Abdullah' yang digunakannya selepas memeluk Islam.

Mengapa semua ini terjadi. Dalam keadaan semua orang tahu betapa gentingnya isu agama dan kaum di negara ini, makin ramai yang berani menyentuh sensitiviti umat Islam sehingga ke satu peringkat seolah-olah Islam itu merupakan ancaman kepada agama lain.

Adakah kesemuanya ini kerana bangsa-bangsa lain nampak dengan jelas bahawa umat Islam dan bangsa Melayu di negara ini berada di kedudukan yang amat rapuh dan inilah peluang untuk mereka menunjukkan kuasa?

Atau kerana pemimpin-pemimpin Islam bercakaran sesama sendiri maka ia dijadikan ruang serta peluang untuk penganut agama lain menampilkan kehebatan masing-masing.

Mungkin juga agenda melaga-lagakan pemimpin Islam telah hampir berjaya maka mereka berani bertindak sedemikian rupa. Tidak terfikirkah kita bahawa kedudukan bangsa Melayu dan umat Islam umpama telur di hujung tanduk. Melayu dituduh ekstremis, Melayu dikatakan cauvinis , Melayu juga rasis.

Apa pula gelaran kepada bangsa-bangsa lain yang tidak henti-henti menyakiti Melayu dan paling menyedihkan menghina Islam - agama yang dipersetujui menjadi salah satu tunggak Perlembagaan. Tidakkah pihak berkuasa yang diterajui oleh orang Melayu dan Islam terkesan dengan semua ini. Penghinaan ini mesti ditangani, pendirian kerajaan mengenainya mesti tegas.

Ulama-ulama tanpa mengira mewakili kerajaan atau pun Pas tidak boleh berdiam diri. Penghinaan ini bukan yang pertama, ia bukan juga yang terakhir.

Ridhuan Tee berkata kepada penulis: ''Saya dan seluruh keturunan saya dikecam Cina ultra. Paling sedih mereka turut kecam dan hina Islam."

Adakah kita sebagai umat Islam yang kini berpecah belah kerana perbezaan politik akan terus merelakan agama dan bangsa kita diperlakukan begini?




Komentar Aliadijamina

Hari ini...dari detik ini, kita harus kuat. Menyelak dada akhbar, membaca berita di internet banyak mengajak aku untuk merenung dan berfikir sendiri. Orang lain tidak akan berani memperlekehkan kita jika kita kuat dan bersatu. Sudahlah bangsa dihina kini agama juga mahu di injak. Mengapa?
Aku hairan melihat satu bangsa yang suka berpuak-puak, tidak kiralah atas alasan apa. Tapi mengapa mahu berpuak? Kerana perpecahan kita lah...maka ada anasir yang menyusup masuk dan menanam racun didalam keakraban itu. Siapa yang untung? Sudah tentu mereka yang memperolehi keuntungan dari perpecahan itu. Syaitan menari dan ketawa, terbang melayang hingga mahu mencapai langit.

Isnin, 27 Julai 2009

Thunderstorm.....


27.7.2009

Sedang asyik berblog walking tetiba hujan turun mencurah-curah.Kalau hujan saja tak apa..ini dengan kilat, guruh, petir semua ada....kelam kabutlah aku tutup pc, anak-anak dah menjerit takut, bamm sana bommm sini.
Mak dia pun takut gak ler, tapi udah nasib hubby kerja malam, maka mak nya pun terpaksalah wat-wat berani ...padahal dah lemah lutut aku dengar petir, kilat semua.
Ohh sungguh dahsyat dengan pancaran kilat...dengan bunyi guruh dan petir...
Maka berlari - larilah anak-anak sibuk peluk maknya. Abih maknya nak peluk sapa lak nih...huwaaaaa.

Tengah ketakutan dek lontaran dan dentuman kilat yang sabung - menyabung tetiba black-out lah pulak...
HUwaaaaa....anak-anak dah nangis, maknya nak nangis sama boleh tak? Hehehehe...kalau maknya nangis sama lagi kuat lah anak nangis. Dah satu hal pulak tercari-cari torchlight.
Dah dapat torchlight sibuk pulak cari pemetik api dengan lilin.
Anak-anak...sorang pegang kaki, sorang peluk pinggang.
Aduh macam nak pecah dada dengan dentuman petir.
Dah macam bunyi bom pulak meletup sana sini.
Agaknya ni lah perasaan Ibu kat palestin tengah-tengah
malam dibedil dek bom Israel.
Saat-saat begini sambil memeluk anak, hati tak putus berdoa pada Tuhan minta dilindungi,
minta dikasihani, minta dijauhkan dari segala bala bencana.
Aduh baru terasa betapa lemahnya kita.

Ahad, 26 Julai 2009

Sudi-sudikan....

selamat pagi semua....
Hari ni teringin pulak nak bagi kad pada semua kengkawan bloggers...., pada semua yang ada dalam bloglist saya, pada followers, pada yang sudi menjengguk blog ni. Terimalah...sudi-sudikan ambil kad ni dan letak kat blog anda...
Salam kedamaian untuk semua.....

Khamis, 23 Julai 2009

Melayu

Melayu itu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan
Bila mengampu bijak beralas tangan.

Melayu itu berani jika bersalah
Kecut takut kerana benar,
Janji simpan di perut
Selalu pecah di mulut,
Biar mati adat
Jangan mati anak


Melayu di tanah Semenanjung luas maknanya
Jawa itu Melayu,
Bugis itu Melayu,
Banjar juga disebut Melayu,
Minangkabau memang Melayu,
Keturunan Acheh adalah Melayu,
Jakun dan Sakai asli Melayu,
Arab dan Pakistani, semua Melayu,
Mamak dan Malbari serap ke Melayu,
Malah mua‘alaf bertakrif Melayu

Dalam sejarahnya
Melayu itu pengembara lautan
Melorongkan jalur sejarah zaman
Begitu luas daerah sempadan
Sayangnya kini segala kehilangan

Melayu itu kaya falsafahnya
Kias kata bidal pusaka
Akar budi bersulamkan daya
Gedung akal laut bicara

Malangnya Melayu itu kuat bersorak
Terlalu ghairah pesta temasya
Sedangkan kampung telah tergadai
Sawah sejalur tinggal sejengkal
Tanah sebidang mudah terjual
Meski telah memiliki telaga
Tangan masih memegang tali
Sedang orang mencapai timba
Berbuahlah pisang tiga kali

Melayu itu masih bermimpi
Walaupun sudah mengenal universiti
Masih berdagang di rumah sendiri
Berkelahi cara Melayu
Menikam dengan pantun
Menyanggah dengan senyum
Marahnya dengan diam
Merendah bukan menyembah
Meninggi bukan melonjak

Watak Melayu menolak permusuhan
Setia dan sabar tiada sempadan
Tapi jika marah tak nampak telinga
Musuh di cari ke lubang cacing
Tak dapat tanduk telinga dijinjing

Maruah dan agama dihina jangan
Hebat amuknya tak kenal lawan
Berdamai cara Melayu indah sekali
Silaturahim hati yang murni
Maaf diungkap sentiasa bersahut
Tangan dihulur sentiasa disambut
Luka pun tidak lagi berparut

Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
Selagi yang ada sanggup diberikan
Sehingga tercipta sebuah kiasan:

“Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran”

Bagaimanakah Melayu abad kedua puluh satu
Masihkah tunduk tersipu-sipu?
Jangan takut melanggar pantang
Jika pantang menghalang kemajuan;
Jangan segan menentang larangan
Jika yakin kepada kebenaran;
Jangan malu mengucapkan keyakinan
Jika percaya kepada keadilan
Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi tuan di negara merdeka.

Karya : Usman Awang

Jumaat, 17 Julai 2009

Bercanda di Pasiran Pantai.....


Maka tercapailah hasrat nak bercanda di pasiran petang tadi. Sampai aja di pantai anak-anak sibuk terkam pasir. Sekali-sekala ke pantai itulah kegemaran kedua anak dara itu. Ombak agak besar petang tadi, risau juga nak lepaskan mereka bermain air. Tapi alang-alang dah disana mesti lah nak main ombak kan. So, mak dia lah jadi peneman bermain digigi air. Di gigi air aja ya anak-anak. Janganlah lebih-lebih...omak kamu ni bukannya tau berenang....

Babanya sibuk mencari remis konon....hahahaha, dapatlah jugak, tapi taklah banyak.

Best jugak lepak tepi pantai petang-petang, kat Pantai Chenang tu memang banyak aktiviti. kalau rasa nak naik banana boat ke, naik paracut yang ditarik ngan bot tu ke, jet ski ke, semua ada.

Dah penat melayan anak main air , maka jomlah kita balik.... itu pun ada adegan tarik-tarik tangan. Bebudak ni mula-mula cam takut-takut, tapi bila dah syok berendam tu payahlah pulak nak diajak balik. Kenalah pulak janji datang lain kali...yerlah..besok-besok pulak ler wahai anak-anak ku....







Misi Hari ini....



Salam semua....
Apa khabar pagi ni?Hari ni kedah cuti hujung minggu, kebetulan hubby pun off day. So mau kemana? Ada rancangan nak pergi melepak tepi pantai petang nanti.Dari semalam dah siap dia pesan suruh bakar muffin lah, masak yang tu yang ni, hmmmmm....
Anak-anak pulak bila diberitahu babanya hari ni mahu ke pantai, Wah....melompat suka.
So kejap lagi , nak kena bakar muffin dan ingat nak buat sandwich sikit.

Lama jugak tak pergi melepak tepi pantai nih, nama saja tinggal di Langkawi, hehehehehe. Yang untungnya bila-bila masa rasa nak pegi, kejap jer dah sampai.Tak payah nak tempah tiket kapal terbang atau memandu jauh-jauh.Maka ke pantai lah Kami petang nanti.

p/s: malam nanti akan diudate misi ke pantai itu...tungguuuuuuuuuu.....

Rabu, 15 Julai 2009

Bunyi pelik diatas siling ku.....

Ada bunyi pelik kat atas siling rumah haku... Pertama kali dengar, aku dah kecut perut. Apakah itu....????? Uwaaaaaaaa udah ler my hubby keje malam. bunyi lak cam benda berkuku yang berjalan terseret-seret, lagilah perut aku memulas-mulas. Tak cukup bunyi waktu malam, tengah-tengahari lit- lit pun ada jugak bunyi camtu...ni buat aku konfius nih. Macam aku nak jolok-jolok aja siling aku nih...tapi takut lak hehehe kang tersembul cam cerita JU-ON tu kang.. mau aku pengsan 40 hari 40 malam. Lagi satu kang berlubang siling aku tu apa aku nak jawap kat tuan rumah aku nih. Heh..betul bikin hati susah.

Bila yang togel dah Gebussss


Comel tak kawan-kawan....heheheheh...hari tu memang nampak cam anak tikus sejibik, sekarang...treng teng teng, semua dah berbulu...gebu gebu. Nenek suka. Cam magic lah pulak kan. Tetiba jadi cumil dan menawan...vavavavava, nenek vangaaaaaa. Cucu-cucu ku comel-comel belaka. Semua sihat-sihat dan montok-montok.Bagussss itu yang nenek mau.

Belum buka mata sepenuhnya lagi, baru sikit-sikit. Tapi gaya jalan tersangatlah comel ngan terketar-ketar, dengan nak belajar melompat....hahahahah lawak-lawak, badut kecil ku.
okey okey enough posing, dah sejuk gigil-gigil dah depa, selimut balik yerrrr.

Isnin, 13 Julai 2009

Bertamu di kalbu

Ku gengam semilir malam
tika rembulan menyinari
lalu ku madahkan kata cinta nan suci
dan akan ku hembuskanya
tika malam shahdu

kerana dalamnya
kasih sedalam lautan
setinggi mentari tak mampu digapai
oleh khayalan insani
cuma di naluri



katakan bara melecur diri
bisa memercik jalan nan luka
dengan selasih balut pedih ngeri
tiada berpaling setia,
apalah sejarah jadi saksi
bulan bintang menghangat kasih suci
kita pun terpaut dan bersatu
dalam membayang mimpi berseri.

ku layarkan asmara
di pelabuhan setia
akan ku rentang kan sang pelangi suci
yang pastinya anggun di hati bertamu di kalbu

Ahad, 12 Julai 2009

Easy chocolaty Muffin


Inilah aktiviti aku masa mengidam coklat... Heheheh... also requested from the girls. Dapatlah dalam 27 ketul saiz besar. Puas makan sebab gula memang dikurangkan. So rasa coklat nya lebih dari rasa manis gula, better for my blood glucose.
Laku aja muffin nih ..tak sempat nak simpan sampai esok. hari tu jugak habis. Dihabiskan dek anak-anak and Mr hubby....

3/4 cup butter or margerine
3 cup flour
3/4 cup sugar
3 tbsp cocoa emulco
2 tbsp powdered milk
1 tbsp baking powder(sieved together with flour)
2 m sized eggs
1/2 cup vege or cooking oil
1/4 cup water.


beat sugar and butter or magerine until smooth add in oil. Then add in egg one by one. Beat well until its foam and smooth. Add in chocolate emulco and water and beat well. Pour the wet ingredient into the dry ones and stir just untill they are mixed together. Do not over mix, the mixture should still be lumpy.
Spoon the mixture into the muffin tin or paper cases and bake for 20 minutes until well risen and springy to the touch. Remove the tin and cool on a cooling rack.

Rabu, 8 Julai 2009

First and second days.







Hari tu dua ekor aja anak rabbit yang lahir, tapi kelmarin dah tambah lagi dua ekor. Seronok tengok baby-baby comel nih. Kesemua baby ini terpaksa diasingkan dari ibu-ibunya, bukan apa takut terpijak dan digigit arnab yang lain. Ibunya cuma dibawa masuk untuk sesi penyusuan.
2 kali sehari.
Hari pertama ibu-ibu arnab ni masih tak biasa dengan kehadiran anaknya jadi sesi penyusuan agak kelam kabut. Maknya asyik nak melompat sana sini. Tuan nya pun panik sekali takut dipijaknya pulak. Jadi disebabkan tak nak baby-baby ni kelaparan, maka malam tu jugak pegi cari susu formula untuk bayi baru lahir...hehehehhe.
Disebabkan dulu dah ada pengalaman bela baby arnab nih , maka proses pemberian susu formula menggunakan syringe berjalan lancar.Legaaaa....senang hati neneknya.
Dan pagi ni, Alhamdulillah ibu-ibu arnab ni dah mahu susukan anak-anaknya. Tapi masih dibawah pengawasan ketat Puan Besar...hihihi...
Kalau dipijaknya baby-baby tu memang nak kena sekeh. Sementara baby ni semua nak kuat memang harus diawasi dengan rapi. Tu pun ada gak yang kena pijak, dan maknya kena luku.
Sapa suruh pijak kan.....tak ada lah luku kuat-kuat kan, luku manja-manja gitu.

Isnin, 6 Julai 2009

Presenting....my new family Member....






Jeng....jeng...jenggg...meh tengok ahli keluarga aku yang baru. Baru keluar petang tadi.
makcik dah bercucu...hehehehhe.

Ibunya si Arnab putih tu yer...

yang dok menjeles tepi bakul tu Honey blueberry. Asyik bertunggu tangga tepi bakul sibuk dia pun nak menengok sama.

Yang si kecik dua ekor tu lah my latest family member. Bukan anak tikus yerrr...tuan2 dan puan2 itu anak Rabbit. Dua-dua tengah lena tido.

Minggu menjahit.



Minggu ni aku dah kena virus gila menjahit. Asyik-asyik nak menjahit.Pantang free sikit capai kain jahit dan jahit lagi... Itu pasal ler blog jarang ber update.
Sila abaikan latar belakang yang berselerak tu yer....
Itu kerja anak-anak, bukan kerja maknya.
Maknya busy ngan kain diaorang busy menyepah.

Jadi apa hasilnya ya.... sarung bantal, sarung kusyen, alas meja, lapik gelas.....jadi lepas nih sapa2 nak rasa nak upah jahit sarung kusyen baru sempena hari raya, bolehlah calling2 yer (chewah pose pun belum).

Jumaat, 3 Julai 2009

Kad dan Award dari "Akulah Bapak"


Award ini Akulah Bapak yang berikan. Terima kasih....dalam busy-busy jaga baby kecik pun sempat lagi kasik award...hehehehhe..

Kad ni dah lama aku dapat. Tapi tak gantung-gantung jugak. Sorry yerrr....dok asyik bertangguh lupa plak. Jadi sempena dapat award dari Akulah bapak pemberi kad yang sama hari tu, maka entry nya disekalikan.

Terima kasih bebanyak.....










~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Rabu, 1 Julai 2009

Award yang cute miut....



First sekali terima kasih Reen for the cutest award....tersangatlah sukanya.

1.Pastikan jantina anda seorang perempuan
Mestilah perempuan, sah-sah perempuan pun hehehehe.

2.Copy badge sebagai award anda.
Sudah siap Puan Sri....tengok-tengok cantik tak?

3.Nyatakan dua sebab kenapa anda bangga menjadi seorang perempuan.

Satu : sebab semua benda yang cantik-cantik perempuan punya.

Dua : sebab selesa jadi perempuan, sudah ditakdirkan jadi perempuan, Mekasih Tuhan.

Passkan award ini kepada girlfriend anda.
Kepada semua bloggers wanita....this award is for............. all of you..............


PROUD TO BE A WOMAN.

Apa khabar?????????

Apa khabar semua, maaf lama tak bersiaran....pada teman-teman yang tercari-cari terima kasih sudi bertanya. Tak hilang ke mana cuma balik jengguk mertua kemalangan. Nasib baik dia tak apa-apa, cuma retak tulang kaki.

Lama jugak tak ada entry baru dalam Rahsia Hati nih , dah bersawang sana sini. Hmmmmm.....
Akan diupdate kemudian. Perlu sedikit masa untuk kembali ke rutin biasa.

Khamis, 4 Jun 2009

Lawak bloggers II

Curi tulang

si A : Hari nih boss hakuu masuk lambat. Jadi aku bolehlah buat kerja sambil-sambil curi tulang.

Si B : Ko nih kenapa asyik curi tulang saja, cuba curi bahagian peha ker isi ker, ini tidak asyik2 tulang...tercekik..


Geram...

si A : Aku geram betul dengan budak tu, rasanya malam ni jugak aku nak gi kasi penampar kat dia.
Ko rasa bas ada lagi tak sekarang nih.

si B : Tumpang lori ikan pun boleh.

si A : Ko jangan ...aku tengah geram nih..kang habih ikan lam lori tu aku baham kang...

si B : Jangan bimbang budget props aku ciput jer......
ikan pun ambik yang murah jer...

si A : Ikan apa ?

si B : Ikan bilis......

Selasa, 2 Jun 2009

Award dan Tag dari Reen.


1. Copy award di atas untuk diletakkan di blog anda.
sudah di copykan..hait

2. Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini.
~Pemberi award ini adalah Reen....
~ Dia satu kepala ngan aku..kira boleh ngam ler..dua-dua jenis toing..toing..eh silap tintong...
~Dia sangat shantikkkkkkkkkkkk..
~ suara dia manjerrrrrrrrrrrrrrrr..
~Hehehehe dia tahan bergurau.. tak mudah terasa hati sangat memahami..lawak aku yang kekadang..
Laserssssssssss......

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya.
~ Aku suka wat lawak...pastu gelak sendiri heheheh....
~ suka memasak, suka makan,tapi tang basuh pinggan nih..awat malas tak tau...
~ berbintang sagitarius
~ dah tawen yer tawan -tawan..
~ suker binatang yang berbulu...tapi tak suka ulat bulu..
~aku ader diabetes...huwaaaaaaaaaaaa..
~ suka membaca,kalau beli novel atau majalah selagi tak habis baca selagi tu lah aku baca..
~sangat suka makan buah-buahan*
~ anak dua...ramai yang dah tau..tapi totap den nak kasi tau!!
~orang utara...Malaysia yerrrr..bukan utara pardesh....

4. Anda perlu memilih 10@brape2 je penerima award seterusnya dan describe tentang mereka.
*
ramai yang dah dapat award nih ...jadi aku simpan jerlah untuk dipanjangkan dia masa depan...
Faham-faham jerlah sumer busy..nanti sonang2 kita panjangkan lah yerrrrrrrrrrr.....

Isnin, 25 Mei 2009

Lawak Pepagi.....

Lawak bloggers:

Si A : Aku tak tau lah nak buat entry apa? ko bagi lah idea.

Si B : Tengok lah mood kau hari nih, buat lah entry pasal curahan hati ke.

Si A : Aku payah sikit lah nak keluarkan apa yang ada lam hati aku nih.

Si B : Kalau macam tu kau curahkan jer curahan perasaan dari dalam limpa ke,
pankreas ke,peparu ker.....ha macamana idea aku tadi...

Si A : Malas aku cakap ngan kau....( sambil bangun jalan hentak2 kaki ).

Si B : Aku salah jawap ke dia yang salah tanya nih.....

Lawak Doktor :

Seorang lelaki menonton rancangan lawak yang tersangat lah lawaknya....
akibat ketawa yang keterlaluan urat kentutnya putus.

Doktor : Urat kentut awak tidak dapat disambungkan ke saluran asal,
oleh itu awak ada dua pilihan, untuk kentut melalui saluran lain..

pesakit : apa pilihan yang saya ada tuan doktor?

Doktor : kentut melalui hidung atau telinga...

Selasa, 12 Mei 2009

My Wife






Be Careful Do Not Make Women Cry
Because ALLAH (SWT) Counts Her Tears
A Woman Came Out from Man's Rib
Not from His feet To Be Walked On
Not from His Head to Be Superior Over
But From his Side to Be Equal
Under To The Arm To be Protected
And Next To The Heart To be LOVED

Ahad, 10 Mei 2009

Tribute to my Mom....

Hari ni hari ibu...pegi blog sana cakap pasal hari ibu , pegi blog sini ada lak kad untuk hari ibu....
Hmmmm.....teringat pulak kat mak aku, sedih pun ya, sebab dia dah tak ada. Sedih jadi berganda sebab abah pun dah tak ada.Sebenarnya abah aku meninggal tahun 1989, masa tu umur aku baru 11 tahun. Tinggal lah mak terkontang -kanting nak menguruskan anaknya yang seramai enam orang. Aku tak tahu dari mana mak dapat sumber kekuatan untuk tetap berdiri gagah membela nasib anak-anaknya. Bersandarkan sedikit duit pencen abah dan dua relong sawah itu lah mak dapat membesarkan anak-anak dia. Kudrat seorang perempuan mengerjakan dua relong sawah. Lepas abah meninggal mak jarang tersenyum, wajahnya selalu serius, mungkin mak lebih suka berwajah serius dari berwajah sedih.Mak perlu jadi kuat demi anak-anak. Mak lebih mementingkan kebahagiaan anak-anak dari kepentingan nya sendiri, mak tak mahu berkahwin lain walaupun ada yang datang bertanya. Mak lebih selesa membesarkan kami seorang diri.

Bermula tahun 1993 mak sudah mula sakit-sakit. sudah mula masuk keluar hospital. Tapi dia jarang menunjukkan kesakitan yang sedang dialaminya di depan anak-anak. Kalau boleh semua nak dibuat sendiri, tak mahu rambutnya disikatkan oleh orang lain, tak apa mak boleh buat, katanya. terkadang aku tak pedulikan bantahan nya itu, rambutnya ku sikatkan, mukanya kubedakkan. Aku hanya berani tersenyum dalam hati setelah berjaya menyikat dan membedakkan wajahnya.
1995...emak semakin uzur. hari-hari kami adik beradik banyak dihabiskan di wad. Kami bergilir-gilir menjaga emak.

April 1996..mak dibenarkan balik...di satu petang emak minta ditemankan ke sawah. Dalam keadaan lemah pun mak nak ke sawah, nak menjenguk semaian padi. Balik dari sawah...minta dikupaskan buah mangga.....rupa-rupanya petang itu adalah petang terakhir kami bersama emak...
Selepas maghrib keadaan mak mula sesak nafas. Hanya aku,adik siti dan adik ida saja yang berada dirumah ketika itu. Melihat keadaan mak yang semakin teruk aku berlari memanggil jiran2. Tinggallah adik siti dan seorang mak saudara ku memangku emak....
Emak meninggal di dalam pangkuan adik ku, aku hanya mampu mendekati, memegang tangan nya mencari denyut nadi. Tubuhnya masih panas ketika itu, aku masih berharap mak buka mata dan menyahut panggilan ku. Tidak ada airmata mengalir malam itu, hanya adik-adik yang menangis, aku masih tak percaya mak telah pergi, aku masih berkelakuan biasa, cuba membaca Al-Quran,biarpun kurasakan fikiran ku melayang jauh.

Esoknya, aku turut membantu memandikan emak, selesai mandi aku mengucup dahinya yang sejuk, sebaik saja dahinya yang sejuk ku kucup, aku terduduk di tangga, seolah baru tersedar, itulah ibu ku yang sudah tiada. rasa sejuk tubuhnya itu membawa aku ke alam nyata, ketika itulah baru membuak rasa sedih ku. ketika itu barulah aku teresak-esak menangis.....
Adik-adik ku datang memujuk, kalau semalam aku memujuk mereka untuk tidak menangis, hari ini mereka pula memujuk ku.

Pedih rasanya kehilangan emak. Dulu walaupun tanpa Abah kami ada emak,kami tak terasa kehilangan abah dengan adanya seorang emak, tapi tanpa emak kami seperti anak ayam kehilangan ibunya..semuanya kosong, kami melalui hari-hari yang kosong. Kali pertama berpuasa tanpa mak, hari raya yang tidak lagi seperti hari raya,semuanya sukar tanpa mak.
Terpaksa belajar hidup tanpa seorang ibu adalah sesuatu yang sangat sukar.
Seri hidup seorang ibu adalah anak, tetapi cahaya hidup seorang anak adalah ibunya.

Untuk mak, terima kasih kerana mengajarku untuk menjadi manusia yang tabah.
Aku belajar menjadi tabah dengan melihat ketabahan mu mengharungi hidup.
Terima kasih kerana mengajar aku tentang kasih sayang, aku belajar tentang kasih sayang dengan melihat betapa kau tidak pernah jemu berkorban demi anak-anak mu..walaupun tanpa ucapan sayang tapi dari sinar mata mu semua itu sudah cukup mengambarkan betapa sayang nya mak kepada kami semua.
Terima kasih kerana mengajar ku tentang semua itu...
Aku akan cuba menjadi seorang ibu yang setabah mu...
Semoga Tuhan menempatkan mak dan abah dikalangan orang-orang yang dikasihi dan diampuni...
I love you both...

Al-Fatihah...

Khamis, 7 Mei 2009

Food poisoning....

Uwaaaaaaaa........sorry ler kalau aku tak on line hari nih... Adesssssss tak larat aku ulang toilet.
rasanya mungkin dah nak genap dua puluh kali...ni mesti sebab semalam teringin nak makan koay teow goreng, mintak hubby tolong belikan...
Akhirnya food poisoning lah haku...napalah depa tak masak elok2, aku bayar tau cam orang lain jugak. Sampai hati tau..
Pepagi dah minta dibelikan pil chi kit teck aun...nasib baik lah ada ubat nih, sekarang dah kurang sikit sakit perut aku...
Ada tak mereka yang bersimpati dengan ku...
amboi mintak simpati lak yer....
tu lah tetengah malam pun nak makan.....
abih udah lapar masa tu ..nak wat camana kan..
salah sendiri gak tuh ...nak mengaappppp ajer...
Uwaaaaa...udah2 ler tu membebel...orang sakit perut ni tau...
hmmmmm nak makan apa lak ni...sekarang dak cuak lak nak makan, ada idea tak nak makan apa.Sesuatu yang tidak akan menambah sakit perut ku ini, tengah lapar nih...dari pagi aku sumbat ubat jer....

Jumaat, 1 Mei 2009

Award and Tag

Award ni dari kak myza.Thank's kak...

10 facts and hobbies about me...

~I'm sweet and friendly
~like to read.
~Love to write.
~Hate war.
~Love peaceful places.
~Mother of two.
~I love my family very much.
~Likes to munch on fruits.
~I adore cats..
~Sometimes like to be alone.

5 Bloggers that i like to share this award is..

Reen
Farah
Cikgu Rashid
Kak Azza
Daddy cool

Award Rules :


1. 1st insert this badge or the pic above to inform you have been awarded.
2. Make sure u take the pic n said who it is from.
3. You should tell 10 facts or hobbies about yourself.
4. You should choose 5 other bloggers (easier the ones who follow you) and tell
their names in
your blog.
5. Don't forget to go to their blog and tell them they have been tagged !!!

~Done~

Tag on first of May

Tag dari kak Myza...kena wat OT on first May..Heehehehehe..

1.Letakkan gambar profile anda.
See sudah letak ....

2.Maksud gambar tu?
Maksud gambar, my self of course. I think I look sweet in this foto.
( hehehehhe...perasan sensorang..sekali-sekala puji diri sendiri apa salahnya kan..wah nak jugak).

3.Kenapa pilih gambar ni?
Hmmmm...gambar ni adik saya yang pilihkan, kredit to my sis Siti Mastura. Dia yang ajar buat blog ni. Gambar nii diambil masa hari pertunangan dia. Walaupun dia yang pilihkan gambar but I love her choice.

4.Bloggers yang akan di Tag ialah....
Reen
Farah
Asyafiah
Budak demok
Akulah bapak

Hehehehhe silalah merajinkan diri anda menjawap tag ini yerrr.....

Rabu, 29 April 2009

Fondant recipe

Rolled Fondant
1 (.25 ounce) package unflavored gelatin
1/4 cup cold water
1/2 cup glucose syrup
1 tablespoon glycerin
2 tablespoons shortening
1 teaspoon vanilla extract
8 cups sifted confectioners' sugar
Rolled Buttercream Fondant
1 cup light corn syrup
1 cup shortening
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon clear vanilla extract
2 pounds confectioners' sugar
Quick Pour Chocolate Fondant
6 cups confectioners' sugar, sifted
5 fluid ounces water
2 tablespoons light corn syrup
3 (1 ounce) squares unsweetened chocolate, chopped
1 teaspoon almond extract
Cream Fondant
2 c. sugar
Dash of salt
1 tbsp. light corn syrup
1/2 c. heavy cream
1/4 c. milk
1/2 tsp. vanilla
Wax (optional)
No Cook Fondant
1/3 c. soft butter
1/3 c. Karo - Red Label
1/2 tsp. salt
1 tsp. vanilla
3 1/2 c. (1 lb.) sifted confectioner's sugar
Peanut Butter Fondant
1 lb. confectioners' sugar
1/3 c. butter, softened
1/4 tsp. salt
1 tsp. vanilla
1/3 c. light corn syrup
Basic Fondant
5 c. sugar
1 c. whole milk
1 c. heavy cream
4 tbsp. butter
1/2 tsp. flavoring (optional)
1 c. nuts, chopped (optional)
Marshmallow Fondant
16 ounces white mini marshmallows (use a good quality brand)
2-5 tablespoons water
2 lbs icing sugar (please use C&H Cane Powdered Sugar for the best results)
1/2 cup Crisco shortening (you will be digging into it so place in a very easily accessed bowl)

Khamis, 23 April 2009

Children and ADHD

ADHD: What Parents Should Know


What is ADHD?

Attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) is the name of a group of behaviors found in many children and adults. People who have ADHD have trouble paying attention in school, at home or at work. They may be much more active and/or impulsive than what is usual for their age. These behaviors contribute to significant problems in relationships, learning and behavior. For this reason, children who have ADHD are sometimes seen as being "difficult" or as having behavior problems.

ADHD is common, affecting 4% to 12% of school-age children. It's more common in boys than in girls. You may be more familiar with the term attention deficit disorder (ADD). This disorder was renamed in 1994 by the American Psychiatric Association (APA).



What are the symptoms of ADHD?

The child with ADHD who is inattentive will have 6 or more of the following symptoms:

  • Has difficulty following instructions
  • Has difficulty keeping attention on work or play activities at school and at home
  • Loses things needed for activities at school and at home
  • Appears not to listen
  • Doesn't pay close attention to details
  • Seems disorganized
  • Has trouble with tasks that require planning ahead
  • Forgets things
  • Is easily distracted
The child with ADHD who is hyperactive/impulsive will have at least 6 of the following symptoms:

  • Fidgety
  • Runs or climbs inappropriately
  • Can't play quietly
  • Blurts out answers
  • Interrupts people
  • Can't stay in seat
  • Talks too much
  • Is always on the go
  • Has trouble waiting his or her turn


What should I do if I think my child has ADHD?

Talk with your child's doctor. A diagnosis of ADHD can be made only by getting information about your child's behavior from several people who know your child. Your doctor will ask you questions and may want to get information from your child's teachers or anyone else who is familiar with your child's behavior. Your doctor may have forms or checklists that you and your child's teacher can fill out. This will help you and your doctor compare your child's behavior with other children's behavior.
Your doctor will do vision and hearing tests if these tests haven't been done recently.

Your doctor may recommend trying medicine to see if it helps control your child's hyperactive behavior. A trial of medicine alone cannot be the basis for diagnosing ADHD. However, it can be an important part of evaluating your child if ADHD is suspected.

It might be hard for your doctor to tell if your child has ADHD. Many children who have ADHD aren't hyperactive in the doctor's office. For this reason, your doctor may want your child to see someone who specializes in helping children who have behavior problems, such as a psychologist.

What causes ADHD?

Children who have ADHD do not make enough chemicals in key areas in the brain that are responsible for organizing thought. Without enough of these chemicals, the organizing centers of the brain don't work well. This causes the symptoms in children who have ADHD. Research shows that ADHD is more common in children who have close relatives with the disorder. Recent research also links smoking and other substance abuse during pregnancy to ADHD.

What can I do at home to help my child?

Children who have ADHD may be difficult to parent. They may have trouble understanding directions. Children who are in a constant state of activity can be challenging for adults. You may need to change your home life a bit to help your child. Here are some things you can do to help:

  • Make a schedule. Set specific times for waking up, eating, playing, doing homework, doing chores, watching TV or playing video games, and going to bed. Post the schedule where your child will always see it. Explain any changes to the routine in advance.
  • Make simple house rules. It's important to explain what will happen when the rules are obeyed and when they are broken. Write down the rules and the results of not following them.
  • Make sure your directions are understood. Get your child's attention and look directly into his or her eyes. Then tell your child in a clear, calm voice specifically what you want. Keep directions simple and short. Ask your child to repeat the directions back to you.
  • Reward good behavior. Congratulate your child when he or she completes each step of a task.
  • Make sure your child is supervised all the time. Because they are impulsive, children who have ADHD may need more adult supervision than other children their age.
  • Watch your child around his or her friends. It's sometimes hard for children who have ADHD to learn social skills. Reward good play behaviors.
  • Set a homework routine. Pick a regular place for doing homework, away from distractions such as other people, TV and video games. Break homework time into small parts and have breaks.
  • Focus on effort, not grades. Reward your child when he or she tries to finish school work, not just for good grades. You can give extra rewards for earning better grades.
  • Talk with your child's teachers. Find out how your child is doing at school--in class, at playtime, at lunchtime. Ask for daily or weekly progress notes from the teacher.
  • Resources : family doctor.org editorial staff.

Classroom accommodations for students with ADHD


As a teacher, you can make changes in the classroom to help minimize the distractions and disruptions of ADHD.


Seating

  • Seat the student with ADD/ADHD away from windows and away from the door.
  • Put the student with ADD/ADHD right in front of your desk unless that would be a distraction for the student.
  • Seats in rows, with focus on the teacher, usually work better than having students seated around tables or facing one another in other arrangements.

Information delivery

  • Give instructions one at a time and repeat as necessary.
  • If possible, work on the most difficult material early in the day.
  • Use visuals: charts, pictures, color coding.
  • Create outlines for note-taking that organize the information as you deliver it.

Student work

  • Create a quiet area free of distractions for test-taking and quiet study.
  • Create worksheets and tests with fewer items; give frequent short quizzes rather than long tests.
  • Reduce the number of timed tests.
  • Test the student with ADD/ADHD in the way he or she does best, such as orally or filling in blanks.
  • Show the student how to use a pointer or bookmark to track written words on a page.
  • Divide long-term projects into segments and assign a completion goal for each segment.
  • Let the student do as much work as possible on computer.
  • Accept late work and give partial credit for partial work.

Organization

  • Have the student keep a master notebook, a three-ring binder with a separate section for each subject, and make sure everything that goes into the notebook has holes punched and is put on the rings in the correct section.
  • Provide a three-pocket notebook insert for homework assignments, completed homework, and “mail” to parents (permission slips, PTA flyers).
  • Color-code materials for each subject.
  • Allow time for student to organize materials and assignments for home. Post steps for getting ready to go home.
  • Make sure the student with ADD/ADHD has a system for writing down assignments and important dates and uses it.

Teaching techniques for students with ADD/ADHD


Teaching techniques that help students with ADD/ADHD focus and maintain their concentration on your lesson and their work can be beneficial to the entire class.

Starting a lesson

  • Signal the start of a lesson with an aural cue, such as an egg timer, a cowbell or a horn. (You can use subsequent cues to show much time remains in a lesson.)
  • List the activities of the lesson on the board.
  • In opening the lesson, tell students what they’re going to learn and what your expectations are. Tell students exactly what materials they’ll need.
  • Establish eye contact with any student who has ADD/ADHD.

Conducting the lesson

  • Keep instructions simple and structured.
  • Vary the pace and include different kinds of activities. Many students with ADD do well with competitive games or other activities that are rapid and intense.
  • Use props, charts, and other visual aids.
  • Have an unobtrusive cue set up with the student who has ADD/ADHD, such as a touch on the shoulder or placing a sticky note on the student’s desk, to remind the student to stay on task.
  • Allow a student with ADD/ADHD frequent breaks.
  • Let the student with ADHD squeeze a Koosh ball or tap something that doesn’t make noise as a physical outlet.
  • Try not to ask a student with ADD/ADHD perform a task or answer a question publicly that might be too difficult.

Ending the lesson

  • Summarize key points.
  • If you give an assignment, have three different students repeat it, then have the class say it in unison, and put it on the board.
  • Be specific about what to take home.

School tips for parents

Success at school isn’t the sole responsibility of teachers. There are many things parents can do to help a child with ADHD thrive in the classroom.

How Parents Can Support Success at School

Communicating with teachers

  • Tell your child’s teacher(s) about the child’s ADD/ADHD issues and possible interventions as the school year begins.
  • Take as a given that the teacher is acting in your child’s best interests; support the teacher’s efforts.
  • Be available for regular conferences in person or on the phone.
  • Educate yourself about how ADHD affects school performance.
  • Check your child’s notebook every day for homework assignments, communiqués from the school, and items that need your signature.

Homework

  • Make sure your child has a quiet, uncluttered place to do homework.
  • Help your child with homework, breaking down assignments into smaller tasks and keeping the child focused. Have a regular time for homework and allow for frequent breaks.
  • Reinforce study skills such as highlighting, note taking, and reading out loud.
  • Praise your child for work done well — and remember, “good” is not necessarily the same as “perfect.”
  • Check that completed homework and other materials are where they’re supposed to be when your child leaves for school.

Behavior

  • Have a reward system for good days or weeks at school.
  • Regularly praise your child for appropriate behavior at school.
  • Help your child develop social skills.
  • Collaborate with the teacher on behavior interventions.
  • Involve the school counselor or psychologist if necessary.

Special education services

Students with ADD/ADHD may qualify for special education services, which address the unique needs of children in order to help them learn what other students learn. “Attention deficit disorder or attention deficit hyperactivity disorder” is listed in the “other health impairment” category of the federal Individuals with Disabilities Education Act (IDEA), which requires schools to provide special services for students who need them. Detailed information about how a child is found eligible for special education is available at the website of the National Dissemination Center for Children with Disabilities (NICHCY).

If one of your students is evaluated for eligibility as a special education student under IDEA, your school will be required to gather a good-sized body of information about the child and convene a group of people, including the parent(s), to discuss how the student is doing in school and what his or her needs are. If you’re the student’s primary classroom teacher, you’ll be part of that group; you may be invited to join it if you’re one of a middle- or high-school student’s classroom teachers. Whether or not you sit with the group, you’ll be asked to provide examples of the student’s behavior and how it impedes learning, along with information on interventions you’ve tried.

Once the student has been evaluated, one of the following outcomes will occur:

  • The child is found eligible for special education. At that point, you’ll collaborate with parents, other school personnel, and other professionals involved with the child’s learning to develop what is known as an Individualized Education Program (IEP). The IEP will spell out how the child’s specific problems and unique learning needs will be addressed in the classroom. If you’re a member of the IEP team, you’ll help determine what services will address the student’s needs and where learning will take place.
  • The child is found not eligible. Parents may appeal the decision or may ask to have the child evaluated under Section 504 of the federal Rehabilitation Act of 1973, which provides a broader definition of disability. It also provides fewer direct services for the student, but it can wind up mandating many of the accommodations for students with ADD/ADHD listed above.

Keep in mind that neither federal law allows school personnel to pressure parents to put children with ADD/ADHD on medication once they are identified as having an impairment, nor does identification necessarily mean the student will or should be pulled from your classroom. Being placed in a special ed classroom is likely to increase a student’s feelings of social alienation and may not give the student an outlet for the creativity and energy that’s often part of ADHD. As a teacher, your job is to help the student identified as disabled by ADD/ADHD to gain access to materials and services and to do whatever you can to assist the student in realizing his or her full potential.

Resources: http://www.helpguide.org

Isnin, 20 April 2009

Panorama Galaksi dan Bintang


Subhanallah... indahnya ciptaan Tuhan.
Dihamparkan selimut kegelapan,
Tetapi ditaburi bintang menghias malam.
Seperti hidup yang diberi ujian,
Disebalik setiap ujian ada kemanisan.
Bagi mereka yang mahu berfikir.
Dan merenung kebesaran dan rahmatNya.

Rabu, 15 April 2009

5 adegan Lawak+Poyo+Sengal+Mengong+Tak boleh blah..



Situasi satu....

Lawak.....

Satu petang yang indah...duduklah aku,siti,adik,ina dan dua anak sedara dia kat atas batas paip tepi sawah. Itulah kerja kami petang-petang..duduk lepak..sembang ,ketawa kuat-kuat(sukahati jer kan) situ tak dak geng mak-mak..so anak2 dara sunti ni bebas beraktiviti,,,ko nak wat aper lari lompat, panjat pokok? Dipersilakan..aktiviti mak-mak kitaorang berkumpul kat rumah geng depa..
Yuhuuuu geng time to lepak....
Tengah syok dok gelak-gelak tu,adalah sekumpulan lembu di tengah padang pun tengah lepak jugak, mulut tak berenti dok mengunyah rumput...
Tetiba aku terperasan lah..ada sekor lembu nih, bangun lepas tu dok sondol-sondol tanah sambil mendengus-dengus.
Hati aku dah tak sedap...lembu ni naik minyak ker,tanya aku kat depa..semacam ja aku tengok..
Yang lain buat tak heran aja...sibuk dok bersembang tak ingat...
Tetiba lembu tu angkat ekot daaa..lepas tu siap kais-kais tanah, dan tak semena-mena berlari dengan lajunya umpama masuk sukan olimpik dalam acara seratus meter....
Aku pun apa lagi ..menjerit arrr....wehhhh...lari lembu gila weh...lari.....dan aku yang pertama lari.Geng-geng aku yang tengah syok bersembang pun apa lagi sibuklah depa baru nak bangun, kelam-kabut ina capai tangan anak sedara dia dua orang lak tu gendong kiri kanan... Masa tu lembu hitam tu dah dekat sangat...punyalah kami sedaya upaya langkah kaki besar-besar..lari
bagai nak gila, siti dengan adik lari panjat pokok...aku lari masuk rumah, si ina lari naik atas beranda.
Aku tutup pintu cepat-cepat...penat ko...nak pengsan dah aku rasa....jantung berdegup punyalah laju....adessss..mintak nyawa..mintak nyawa...
Dah yakin lembu tu dah blah barulah aku bukak pintu..jenguk keluar..mana lak geng2 aku nih..
Si Ina dah terjelepok kat atas beranda rumah dia..mana tak lari sambil gendong dua budak..
Siti ngan adik pulak, tu dia atas pokok...
Alahai lembu... lembu...ko punya pasal habis program beramah mesra kami....

situasi dua....
Cerita ni jadi masa aku tingkatan Lima..Sekolah Menengah kebangsaan Tunku Abdul Malik.
Masa tu subjek Bahasa Melayu, time cikgu Misah.Aku sebenarnya tak hadir kesekolah pada hari sebelumnya..jadi pagi tu aku tengok semua kengkawan bawak suratkhabar.Masing-masing sibuk dok gunting artikel dari suratkhabar.Bila aku tanya depa wat tak peduli saja...
jadi aku pun ambiklah satu artikel dari paper yang depa tak mau...
Bila cikgu Misah masuk,dia mintak ler aku bacakan petikan yang aku dah pilih(kiranya aku ni pelajar harapan dia gak lah..aku tau dia sayang aku...kes perasan).
Dengan yakinnya aku pun baca lah artikel yang dah aku pilih tu..bunyinya lebih kurang macam ni..
"Ibu-bapa harus memilih makanan yang terbaik untuk perkembangan otak bayi....."
Baru sebaris aku baca...tiba-tiba kena tempik...
"Kenapa dengan kamu niiiiii...lain tajuk yang saya suruh cari lain yang kamu cari..."
Satu kelas terhinggut-hinggut ketawakan aku...eeeee..malunyaaaa..
Lepas tu cikgu Suruh Shahnan pulak yang bacakan artikel dia...(dia ni lah yang paling kuat ketawakan aku)..
dia pun baca,"Pengeluaran kereta nasional akan ditambah menjelang..bla..bla..bla..,"
Cikgu Misah dah terduduk sambil geleng-geleng,
"Shahnan!!!! Kamu pun mimpi jugak ka...!!!!"
"Saya suruh cari artikel pasal kemalangan...yag kamu merapu pi cari makanan bayilah,pengeluaran kereta lah apa pasai...???
Hehehehehe..kali ni aku lak gelakkan dia,tapi still kena cover,aku pun wat silap gak...
adusss mengong betul...

Situasi Tiga...

Hari yang lain pulak..lokasi lepak, tempat biasa batas paip tepi bendang. Lepak ngan geng aku ler.Petang-petang ni seronok berkumpul sambil gosip-gosip,nun seberang sana kelihatan beberapa orang yang tidak dikenali sedang beriadah,lari sana lari sini, pas tu senget sana senget sini, tunduk depan, pusing-pusing pingang diaorang..
Aku dengan ina ,siti, adik ni macam dengki jer tengok depa do exercise.
Weh jom la...kita tiru depa...
Dengan niat nak mengejek kami pun bangun lepas tu beratur ambik ruang...then, satu dua tiga,
wah kemain lagi kami exersice apa yang depa buat kami pun buat, depa senget kami pun menyenget, depa tunduk kami pun tunduk, depa pusing2 pinggang kami pun pusing gak..
Depa lari setempat kami pun lari gak...pastu sakit-sakit perut gelak...memang hamsam tul..
Agaknya depa pun tensen jer tengok kami dok sibuk ikut segala gerak langkah...cepat jer diaorang berambus...hehehehhe...aktiviti minah-minah sengal...

situasi Empat...
Masih bersama geng aku, petang tu kami sibuk bina khemah,ambik segala tikar konon nak wat khemah...dah siap .duduk ler dalam tu main masak-masak..lama jugak lah main tu, siap konon potong sayur ,ikan , masak segala...tiba-tiba terdengar nyaring jer suara mak aku panggil balik.
aku and the gang pun berentilah main ..bertempiaran lah balik..mak panggil weh mana boleh wat tak reti kang kena cubit kang...
Aku balik dah siap mandi sumer, mak aku pulak dah siap goreng cucur untuk minum petang.
Tiba-tiba mak aku tanya, "siti mana..?"( siti ngan adik tu dua2 adik aku oker)...
Aikk aku pun heran pi mana pulak budak nih tadi ada..cari sana sini tak ada...
Mak aku dah mula marah-marah aku sebab tak jaga adik2...uwaaaa...aku dah mula nak nangis dah nih...mana lak budak nih...
Last-last akak aku yang jumpa dia...tau kat mana? Tengah sedap tido dalam khemah yang kami main tadi...ceittttt

Situasi lima...
ni satu lagi kisahnya terjadi masa aku umur 10 tahun....
Satu pagi aku bangun ler sambil gosok-gosok mata,cari mak aku ..tak ada....akak aku pun tak ada..hmmm kat luar kot.
Rasa haus lak tekak aku,kebetulan atas meja ada satu cawan ada air oren...wah rezeki..
Tanpa syak wasangka terus aku minum gulp gulp gulp...dah setengah cawan baru aku perasan rasa dia lain...Uwaaaaa..itu bukan air oren itu minyak masak....akak aku sajer tau.. Terus lari masuk bilik air muntah hijo...naya ko setengah cawan minyak masuk perut...


Itu saja lah...adessss penat gak ler nak korek sumer citer ni....ini sebenarnya tagg yang diberi oleh sheri untuk aku buat...oker sheri..I dah buat..habis pecah rahsia aku...

Alia's guest book