Sabtu, 7 Mac 2009

Ikan Masak Stim

Semalam untuk dinner teringin lak nak makan ikan stim....apa lagi ku ajak hubby ke pasar...
hhehehehhe..nasib baik ler petang tu banyak jenis ikan ada.Wah rambang mata namun haruslah mencari ikan yang sesuaiiii untuk di masak ala stim...
Nah ini ikan nyerrrr..aku tak tau pulak nama ikan nih makan tau ler aku..hubby aku kata ni ikan lembu...hehehehhe lembu pun lembu lah...asalkan ikan.
Gatal nak masak ala stim ...periuk kukus pulak tak ader, ader pon yang kocik tak sesuai...
Maka den campakkan semua masuk dalam pan dan tutupkan ia..stim ler jugak tuh...
Ngehngehngeh...menjadi jua ikan stim ku ....vavavavavva...apa lagi time to Ngappppp....
opppssss... Bismillah dulu yerrrrrrr....
nyammmm...nyammm..nyammmm. Meh ler join...


Resepi Ikan stim ala Aku :

4 ekor Ikan sederhana besar ( haruslah yang fresh )
air asam jawa 1 cawan....
kicap pekat 3 sudu besar
sos cili 3 sudu besar
5 biji cili padi ( ditumbuk kasar)
bawang besar 1 biji dipotong
bawang putih 5 biji diketuk
halia sebesar ibu jari diketuk
1 kuntum bunga kantan dipotong serong
2 biji tomato dipotong besar
Daun sup dipotong
Nenas( potong bite size)
carrot dipotong serong

Cara-cara memasak :

Aturkan ikan dalam pan atau kuali( ini bagi sesiapa yang tak ada periuk kukus macam aku)
tuang air asam jawa, kicap pekat, sos cili.
Lepas tu aturkan ler semua bahan2 yang telah dipotong di atas ikan. Masukkan sedikit garam dan gula..dah siap semua..bolehlah diletak kan diatas api...tutup pan/kuali.
Biarkan mendidih...tambah sedikit 1/2 cawan air jika kuah kelihatan kering(bagi yang suka berkuah).
selamat mencuba...

3 ulasan:

Redynne berkata...

aduuuuuuuuuuu...perghut lapoooooooooo

Rashid berkata...

ikan masak stim..
lain macam je.. ahaks!!!

aliadijamina berkata...

reen.. meh ler join aku..

cgu Rashid...hehehehhe ini namanya ikan masak stim tanpa periuk pengukus tau..
ambik gambar masa dalam pan lagi...
tak sempat nak hias-hias dah sumer dah lapar...Rupa memang kurang tapi rasa...masyaallah anna banyak sukalah. satu family pun banyak sukalah..Alhamdulillah..syukran2..

Alia's guest book