Sabtu, 7 Mac 2009

Ikan Masak Stim

Semalam untuk dinner teringin lak nak makan ikan stim....apa lagi ku ajak hubby ke pasar...
hhehehehhe..nasib baik ler petang tu banyak jenis ikan ada.Wah rambang mata namun haruslah mencari ikan yang sesuaiiii untuk di masak ala stim...
Nah ini ikan nyerrrr..aku tak tau pulak nama ikan nih makan tau ler aku..hubby aku kata ni ikan lembu...hehehehhe lembu pun lembu lah...asalkan ikan.
Gatal nak masak ala stim ...periuk kukus pulak tak ader, ader pon yang kocik tak sesuai...
Maka den campakkan semua masuk dalam pan dan tutupkan ia..stim ler jugak tuh...
Ngehngehngeh...menjadi jua ikan stim ku ....vavavavavva...apa lagi time to Ngappppp....
opppssss... Bismillah dulu yerrrrrrr....
nyammmm...nyammm..nyammmm. Meh ler join...


Resepi Ikan stim ala Aku :

4 ekor Ikan sederhana besar ( haruslah yang fresh )
air asam jawa 1 cawan....
kicap pekat 3 sudu besar
sos cili 3 sudu besar
5 biji cili padi ( ditumbuk kasar)
bawang besar 1 biji dipotong
bawang putih 5 biji diketuk
halia sebesar ibu jari diketuk
1 kuntum bunga kantan dipotong serong
2 biji tomato dipotong besar
Daun sup dipotong
Nenas( potong bite size)
carrot dipotong serong

Cara-cara memasak :

Aturkan ikan dalam pan atau kuali( ini bagi sesiapa yang tak ada periuk kukus macam aku)
tuang air asam jawa, kicap pekat, sos cili.
Lepas tu aturkan ler semua bahan2 yang telah dipotong di atas ikan. Masukkan sedikit garam dan gula..dah siap semua..bolehlah diletak kan diatas api...tutup pan/kuali.
Biarkan mendidih...tambah sedikit 1/2 cawan air jika kuah kelihatan kering(bagi yang suka berkuah).
selamat mencuba...

5 ulasan:

Redynne berkata...

aduuuuuuuuuuu...perghut lapoooooooooo

Rashid berkata...

ikan masak stim..
lain macam je.. ahaks!!!

aliadijamina berkata...

reen.. meh ler join aku..

cgu Rashid...hehehehhe ini namanya ikan masak stim tanpa periuk pengukus tau..
ambik gambar masa dalam pan lagi...
tak sempat nak hias-hias dah sumer dah lapar...Rupa memang kurang tapi rasa...masyaallah anna banyak sukalah. satu family pun banyak sukalah..Alhamdulillah..syukran2..

文章 berkata...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ

酷企鵝 berkata...

線上免費看a片
免費a片AV女優
成人校園a片
a片情報站
a片貼圖區
免費a片
色女a片群
免費無碼a片
夫妻做愛a片直播
成人校園a片

Alia's guest book